Förekomst: i nästan alla livsmedelsråvaror, har påvisats i mjölk, mjölkprodukter, kött, köttvaror, vegetabilier, fisk, skaldjur och förorenat vatten.
Inkubationstid: ett dygn upp till tre veckor.
Symptom: fullt friska personer blir oftast inte sjuka men däremot riskgrupper som gravida, äldre, barn och personer med nedsatt immunsystem. En del får influensaliknande symptom och foster kan infekteras som kan leda till missfall, andra drabbas av hjärnhinne- eller hjärninflammation. Ca. 60–90 personer smittas per år i Sverige och detta ökar. Dödligheten ligger på ca 30 procent men en infektion leder till livslång immunitet.
Orsak till utbrott: kan växa i kylskåpstemperatur, vid förvaring under längre tid kan bakterien föröka sig till farliga mängder. Den växer även i vakuum och modifierad miljö.
Förebygg: välj färska råvaror, råa livsmedel bör ätas så färska som möjligt samt ha en kärntemperatur på minst 70°C.