Välj att bli uppringd i vår växel så slipper du vänta på din tur, vi ringer upp under dagen och du slipper förlora tid! 0771 122 300

HUGGORM ‒ BLI AV MED HUGGORMAR I TRÄDGÅRDEN

Fakta om huggormar

Huggormen är ett nyttodjur och dessutom fridlyst liksom alla andra ormar i Sverige. Huggormar är de enda ormar i Sverige som är giftiga av de inhemska arterna. Dock går de sällan till anfall.

Så känner du igen en huggorm

Man känner igen huggormen på dess sicksackmönster. Dock blir en del huggormar mörkare med åren, till och med helsvarta, och kan då förväxlas med snoken. En sak som skiljer dem åt är att huggormens huvud är matt till skillnad från snokens som är glansigt. Snoken har oftast två tydliga vita eller gula fläckar i nacken, det är det tydligaste kännetecknet som skiljer snokar från huggormar.

Så undviker du huggormar:

  • Undvik lövhögar i din trädgård.
  • Håll gräset kortklippt.

Så bekämpar du huggormar:

  • Huggormar är fridlysta och ska absolut inte bekämpas! Får du problem med en huggorm i din trädgård får du flytta den till en annan plats ett par kilometer längre bort.

Vanliga frågor och svar

Ormar är i regel som mest aktiva på våren när de kommer fram ur sin vinterdvala.

Det tydligaste kännetecknet som skiljer snokar från huggormar är att snoken oftast har två tydliga vita eller gula fläckar i nacken. En annan sak som skiljer dem åt är att huggormens huvud är matt till skillnad från snokens som är glansigt.

Det bästa är att flytta ormen. Det gör du genom att fånga den med en kratta och sedan släppa ner den i en behållare med lock alternativt en påse som du sedan flyttar ett par kilometer bort.