Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av sidan. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du cookies.

HUSBOCK ‒ BLI AV MED HUSBOCK I BOSTADEN

Husbock förekommer främst i de sydligare delarna av Sverige samt utmed Östersjökusten upp till södra Gästrikland men även i delar av Mälardalen samt på Öland och Gotland. De förekommer även i viss mån på västkusten. Till färgen är de grå- eller brunaktiga med två ljusare tvärband på täckvingarna. Mellankroppen har två svarta, glänsande vårtor. Husbocken angriper främst de varmare delarna i ett hus som t.ex. takkonstruktioner och södergavlar och lägger sina ägg i springor och håligheter i virket. Den angriper även tall och gran men aldrig lövträd. Husbockens larver är som mest aktiva i temperaturer mellan 25-28 grader men ingen aktivitet råder under 12 grader.

Så undviker du husbock:

  • Fackmannamässig besiktning
  • Se över ventiler och luftspalter så de är ordentligt nätade med finmaskigt nät. Det förhindrar insekter på vind och i konstruktionsvirke.

Så bekämpar du husbock:

  • Kemisk bekämpning eller gasning.
  • Beroende på angreppets omfattning kan virke i bärande konstruktioner behöva bytas ut.
  • Vid förekomst av husbock kontakta professionell skadedjursbekämpare.

Vill du bli av med husbock? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar

Husbockslarverna lämnar efter sig små flyghål i virket. Ibland kan man även höra ljud från när de borrar sig fram i virket. Dock skadar de aldrig ytan på virket vilket gör att ett angrepp kan pågå en längre tid utan att upptäckas.

Husbocken finns främst längs med Östersjökusten och Mälardalen. Fastigheter byggda av trä i dessa områden riskerar att utsättas för angrepp av husbock.