Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av sidan. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du cookies.

LOPPA ‒ BLI AV MED LOPPOR I HÅRET

Loppan är en mycket liten och blodsugande insekt som kan föra med sig sjukdomar. Den livnär sig på blod från däggdjur och fåglar vilket är en förutsättning för att honan ska kunna lägga ägg. Larverna i sin tur lever av organiskt material. Loppan går igenom fyra stadier: ägg, larv, puppa och imago. Med sina klor griper lopporna tag i sitt värddjur, då de kan hoppa har de möjlighet att byta värd. Kroppen mäter inte mer än 1,5 till 9 millimeter och är platt i höjdled för att de lätt ska kunna ta sig fram i päls och bland fjädrar.

Så undviker du loppor:

  • Undvik eller hantera inte fågelbon. Problem med fågelloppor förekommer främst på våren då värmen kommer och lopporna vaknar från dvala i fågelbon. Det är då de kan flytta sig in i bostäder via ventiler till exempel. Det är vanligt att barn som leker i närheten av fågelbord eller fågelholkar blir bitna på benen under vår och försommar.

Lämpliga bekämpningsmetoder: lusmedel.

Vill du bli av med skadedjur? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar

Tvätta sängkläder och rengör säng och sovrum noggrant.

De vanligaste lopporna vi har problem med på våra breddgrader är loppor knutna till våra husdjur eller fåglar, och de sprider sällan någon smitta. De är mest irriterande med sina kliande bett. Historiskt har loppor spridit sjukdomarna tyfus och pest. Det är loppornas avföring som bär på smittan. Om man blir biten riskerar man få in avföringen i bettet när man kliar sig.