Välj att bli uppringd i vår växel så slipper du vänta på din tur, vi ringer upp under dagen och du slipper förlora tid! 0771 122 300

MJÖLBAGG ‒ BLI AV MED MJÖLBAGGAR INOMHUS

Så får du mjölbaggar

Mjölbaggen hör till familjen svartbaggar och tycker om spannmålsprodukter. Den påträffas ofta i tomma lagerlokaler där det finns livsmedelsspill i springor och sprickor som till exempel mjöl, bröd, bönor, pasta, kryddor och kakao som den lever av. Håller lokalerna dessutom en 30-gradig temperatur ökar risken att drabbas av mjölbaggar. 

Skador av mjölbaggar

Mjölbaggar angriper främst livsmedel som då börjar mögla samt avge en unken och sur doft.

Brödbaggar

Brödbaggar tillhör familjen trägnagare och blir som vuxen individ upp till 3 mm lång och får en rödbrun färg. Kommer de in  våra hem lockas de till torrvaror i vårt skafferi som pasta och torkad frukt. De dras även till fuktiga inomhusmiljöer så genom att hålla luftfuktigheten låg minskar man risken att drabbas av dem.

Tobaksbaggar

Liksom brödbaggar tillhör tobaksbaggar familjen trägnagare och den dras till, som namnet antyder, till tobak men den tycker även om spannmål och torkad frukt. Den har funnits i Sverige sedan 1800-talet. Den tål inte kyla så bra utan överlever i norden tack vare uppvärmda lokaler.

Bli av med mjölbaggar i skafferiet

Så undviker du mjölbaggar:

  • Håll rent i skafferiet.
  • Återförslut mjölpåsar efter användning och förvara torrvaror i temperaturer under 20 grader.
  • Ha för vana att alltid kontrollera förpackningar när du packar upp matkassen hemma.

Så bekämpar du mjölbaggar:

  • Rengöring och i särskilda fall kemisk bekämpning.
  • Städa skåp och skafferier extra noggrant där torrvaror förvaras.
  • Gå igenom alla förpackningar med torrvaror och kassera eller frys in varor med kryp i.

Observera att ovanstående endast är rådgivande information. Har du avtal eller försäkring via oss framgår det av avtalsdokumenten eller försäkringsbrevet vad som ingår.

Vill du bli av med mjölbaggar? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar

Det finns många arter av mjölbaggar, men de vanligaste har en livslängd någonstans mellan 3 månader upp till 3 år.

Det varierar mellan olika arter. Svartbrun mjölbagge, även kallad för lysolbagge, luktar som fotogen om man klämmer till den. Det är inte själva mjölbaggen som luktar utan i själva verket det sekret den utsöndrar.