MJÖLBAGG ‒ BLI AV MED MJÖLBAGGAR INOMHUS

Mjölbaggar tycker om spannmålsprodukter och påträffas ofta i tomma lagerlokaler där de lever av livsmedelsspill i springor och sprickor som till exempel mjöl, bröd, bönor, pasta, kryddor och kakao. Livsmedel som angrips av mjölbaggar börjar mögla samt avge en unken och sur doft. En mjölbagge trivs som bäst i miljöer som håller 30-gradig temperatur. 

Så undviker du mjölbaggar:

  • Håll rent i skafferiet.
  • Återförslut mjölpåsar efter användning och förvara torrvaror i temperaturer under 20 grader.
  • Ha för vana att alltid kontrollera förpackningar när du packar upp matkassen hemma.

Så bekämpar du mjölbaggar:

  • Rengöring och i särskilda fall kemisk bekämpning.
  • Städa skåp och skafferier extra noggrant där torrvaror förvaras.
  • Gå igenom alla förpackningar med torrvaror och kassera eller frys in varor med kryp i.

Vill du bli av med mjölbaggar? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar

Det finns många arter av mjölbaggar, men de vanligaste har en livslängd någonstans mellan 3 månader upp till 3 år.

Det varierar mellan olika arter. Svartbrun mjölbagge, även kallad för lysolbagge, luktar som fotogen om man klämmer till den. Det är inte själva mjölbaggen som luktar utan i själva verket det sekret den utsöndrar.