Välj att bli uppringd i vår växel så slipper du vänta på din tur, vi ringer upp under dagen och du slipper förlora tid! 0771 122 300

MOTT ‒ BLI AV MED MOTTFJÄRILAR I HEMMET

Kvarnmott

Kvarnmotten tillhör de vanligaste förekommande arterna av mott. Dess larv är grågul och har svarta ringar och prickar samt mörkbrunt huvud och blir 12-25 mm lång.

Fruktmott

Fruktmotten är likt kvarnmotten vanlig. Larv är grågul men har ett ljust, rödbrunt huvud och en längd på 12-13 mm. En hona kan lägga upp till 700 ägg och utvecklingen till vuxenstadiet är temperaturberoende. Mott lever i huvudsak av mjöl, bröd, pasta och gryn. Vissa arter, som frukt- och kakaomott, angriper även torkad frukt, nötter, kakao, kryddor och torrfoder. Larven spinner ihop mjöl med trådar i tjocka, gråa klumpar. Mottlarver och fjärilar påträffas ofta i tak.

Indiskt mjölmott

Den indiska mjölmotten uppehåller sig nästan uteslutande inomhus. Den förpuppar sig i ett löst spinn och kan som vuxen individ mäta upp till 22 mm mellan vingarna. Födan består till stor del av, likt andra arter, av spannmål men också torkad frukt, nötter, mandel och kakao.

Mandelmott

Mandelmott är lika kvarnmott och sorterar liksom dem under gruppen chokladmott. Dock är mandelmott betydligt mer beroende av värme än kvarnmott och gör att de därmed är vanligast i tropiska områden. Nästan all mat, utom kött, som lagerhålls riskerar att angripas av denna mott men de tycker inte om tobak. Då vi i Sverige har ett alltför kyligt klimat för mandelmott är de relativt ovanliga här. De dör vid temperaturer under noll grader. Oftast kommer de hit via varutransporter men dör med tiden ut på lagren där de hamnar.

Så undviker du mott:

  • Håll rent i skafferiet
  • Återförslut mjölpåsar efter användning
  • Ha för vana att kolla lite extra på förpackningar med gryn, frön och torkad frukt när du packar upp kassen från affären hemma.

Så bekämpar du mott:

  • Rengör skåpen i köket, främst skafferi eller där torrvaror förvaras. Gå igenom alla förpackningar med torrvaror som till exempel gryn, bröd, mjöl och pasta.
  • Ibland kan det krävas kemisk bekämpning.
  • Vid återkommande problem med mott kontakta en professionell saneringsfirma.

Observera att ovanstående endast är rådgivande information. Har du avtal eller försäkring via oss framgår det av avtalsdokumenten eller försäkringsbrevet vad som ingår.

Vill du bli av med mott? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar

Det brukar räcka med att rengöra mycket noggrant där de håller till. Hjälper inte det kan du kontakta oss för hjälp med kemisk bekämpning.

Det brukar räcka med att rengöra mycket noggrant där de håller till. Hjälper inte det kan du kontakta Nomor på 0771–122 300 eller nomor.se för hjälp med kemisk bekämpning.

Det beror på vilken sorts mott det rör sig om. Generellt är att larverna är grågula.