Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av sidan. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du cookies.

RÅTTOR ‒ BEKÄMPNING AV RÅTTOR I HEMMET

Brunråttan är den vanligaste arten vi har i Sverige, svartråttan däremot är mer ovanlig. En råtta kan bli upp till 25 cm lång utan svansen inräknad som brukar vara 17-20 cm lång bara den. Vid dryga två månaders ålder blir råttan könsmogen och en hona får ca 3-6 kullar om året med 6-12 ungar i varje. En hona är normalt dräktig i 24-25 dagar. I ett experiment med en hona och en hane blev ca 800 nya individer till på ett år. Råttor är allätare men föredrar feta produkter. Medellivslängden i det vilda ligger på ungefär 6 månader. Råttor rör sig i lodräta utrymmen och påträffas oftast utomhus i marken, under byggnader eller i avloppssystem. De söker sig ofta in i byggnader och en springa på 13 mm räcker för att de ska tas sig in. Råttor är dessutom duktiga klättrare och kan hoppa upp till 1,5 m. Sorkfeber, harpest och leptospiros (zoonos) är exempel på sjukdomar som råttor kan bära med sig.

Så undviker du råttor:

  • Se över rörgenomföringar så de är täta.
  •  Kontrollera att kapade rör är plomberade ordentligt.
  • Avloppsbrunnar ska ha ordentligt fastsatta galler utan för stora hål, gärna av metall.
  • Dörrar måste vara täta, kontrollera att eventuella släp- och borstlister är intakta.
  • Husfasaden måste vara fri från hål och sprickor, om så finns kan vi hjälpa dig att täta dem
  • Tänk på att hålla snyggt och rent vid sopkärl
  • Undvik vegetation i nära anslutning till husfasader
  • Mata ej fåglar där du vill hålla råttorna borta
  • Håll god ordning och undvik högar av bråte både ute och inne

Lämpliga bekämpningsmetoder: mekaniska fällor, burar, råttstopp i form av automatiska fällor eller speciellt anpassade avloppsrör.

Vill du bli av med råttor? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar

Det kan behöva tas till olika metoder beroende på hur stort problemet är och hur huset är utformat. Man behöver dels se till att täta råttornas ingångsvägar, dels bekämpa dem genom olika typer av fällor eller betesstationer.

Råttor är skygga och oftast aktiva när det är mörkt.

Året runt. En könsmogen råtta kan få tre till sex kullar om året, med vanligtvis 6–8 ungar i varje kull, men det kan förekomma kullar med 10–12 ungar.