Välj att bli uppringd i vår växel så slipper du vänta på din tur, vi ringer upp under dagen och du slipper förlora tid! 0771 122 300

SILVERFISK ‒ BLI AV MED SILVERFISKAR I HEMMET

Den vanliga silverfisken är en vinglös, ljusskygg och silverglänsande så kallad fjällborstsvans som kan bli upp till 12 mm lång. På ställen där det är varmt och fuktigt som i kök och badrum trivs den som bäst. De kommer inte upp från avloppet som många tror, utan gömmer sig i sprickor och springor i våra hus. Silverfiskar lever av det vi lämnar efter oss såsom tvålrester, fett, hudflagor, cellulosa samt stärkelserika matvaror som bröd och mjöl men även papper. Som nymf är silverfisken upp till 2 mm lång och vit och kan bli 2-4 år gammal.

Långsprötad silverfisk

Till skillnad från den vanliga silverfisken har den långsprötade silverfisken tre långa spröt som sticker ut från ändan. Den lever på samma sätt som den vanliga silverfisken men vistas däremot gärna i torra utrymmen. Eftersom den långsprötade silverfisken inte alls är lika fuktberoende påträffas den på fler ställen i bostaden och sprids lättare mellan lägenheter. Den tycker bäst om att äta cellulosahaltiga produkter som till exempel papper.

Ugnssmyg

En annan likartad insekt är ugnssmygen som till det yttre liknar en vanlig silverfisk, men föredrar att leva i varmare miljöer uppåt 37 grader. Den klarar även att leva i torra miljöer.

Så undviker du silverfiskar:

  • Håll så rent och torrt som möjligt i badrum, skafferier och längs golvlister.
  • Dammsug golvlister, sprickor i golvet och andra mindre skrymslen regelbundet.
  • Dammsug framför att våttorka eftersom silverfiskar gillar fukt.

Så bekämpar du silverfiskar:

  • Placera ut silverfiskfällor i utsatta områden.
  • Många silverfiskar på ett och samma ställe kan tyda på fuktskada, anlita en fackman om du är osäker.
  • Förvara inte saker på golvet, detta gäller främst papper, böcker och smutstvätt.

Observera att ovanstående endast är rådgivande information. Har du avtal eller försäkring via oss framgår det av avtalsdokumenten eller försäkringsbrevet vad som ingår.

Vill du bli av med silverfiskar? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar

Ett gammalt trick är att rulla ihop en fuktad tidning och placera den där silverfiskarna uppehåller sig. Då silverfiskar gillar fukt och cellulosa kommer de gå in i tidningen. När tidningen är full av silverfiskar slänger du den i hushållssoporna.

Upprepad noggrann rengöring. Vid stora besvär kontakta Nomor på 0771–122 300 eller nomor.se för hjälp.