Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av sidan. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du cookies.

ENVIS OCH STRIMMIG TRÄGNAGARE

Envis trägnagare

Även känd som dödsur och är vanlig i hela Sverige. Den är svart med två karaktäristiska gula hårfläckar på halssköldens bakre hörn samt en Y-formad upphöjning. Envisa trägnagare går endast till angrepp mot rötskadat virke där larverna gör långa gångar och flyghål.

Så undviker du envisa trägnagare:

  • Håll virket torrt
  • Förebygg röta
  • Byt ut skadat virke

Lämpliga bekämpningsmetoder: byt ut skadat virke och applicera lämpligt träskyddsmedel. Behöver du hjälp att åtgärda skador? Klicka här.

 

Strimmig trägnagare

De förekommer främst i de södra och mellersta delarna av Sverige. Till färgen är de mörkbruna med punktstrimmiga täckvingar samt har en V-formad upphöjning på mellankroppen. Den strimmiga trägnagaren angriper främst friskt virke inomhus. Honan lägger 20-40 ägg i sprickor eller gamla flyghål (från tidigare larver) och larverna åstadkommer slingrande gångar. Den kräver en luftfuktighet på ca 60-70 procent för att kunna utvecklas och processen tar 2-3 år. Man kan upptäcka dem genom att det kommer ut borrmjöl ur gångarna den gör. De påträffas oftast i ladugårdar, uthus eller källare där det ouppvärmt eller endast värms upp periodvis. Den strimmiga trägnagaren angriper både löv- och barrträd samt virkeskonstruktioner och trämöbler.

Så undviker du strimmiga trägnagare:

  • Håll låg luftfuktighet
  • Byggnader som inte nyttjas året runt bör värmas till minst 14 grader
  • Undvik förvaring av träföremål i ouppvärmda utrymmen

Lämpliga bekämpningsmetoder: placera angripna föremål i centraluppvärmda utrymmen, mindre föremål kan placeras i frysbox några dygn.