Välj att bli uppringd i vår växel så slipper du vänta på din tur, vi ringer upp under dagen och du slipper förlora tid! 0771 122 300

TVESTJÄRT ‒ BLI AV MED TVESTJÄRTAR INOMHUS

Fakta om tvestjärtar

Tvestjärten har ett karaktäristiskt utseende med långsmal kropp som avslutas med två spetsiga bakdelar (tången). Man kan se skillnad på hona och hane på tångens form. Honans är ganska rak medans hanens är kraftigt utsvängd. Tvestjärten tillhör ett stort släkte på ca 1900 arter varav fyra av dem finns i Sverige. Dagtid uppehåller de sig gärna på mörka och fuktiga platser som under stenar till exempel. Nattetid däremot tittar de fram och kan då bland annat ta sig in i bostäder. Tvestjärtar äter det mesta men föredrar bladlöss. I brist på bladlöss kan de ge sig på  växter och frukt. Under hösten bildar tvestjärtarna par och lägger ägg och till våren kastas hanen ut från boet.

Skador som tvestjärtar kan orsaka

Det är i trädgården och i odlingar som tvestjärten kan vålla problem då den tycker om att äta på växter. I odlingar kan det detta förutom skador på grödorna leda till ekonomiska förluster. I hemmet vållar tvestjärtar sällan någon skada förutom obehaget som kan upplevas vid deras närvaro.

Så undviker du tvestjärtar:

  • Se över alla ventiler i fasad och husgrund så att de är ordentligt nätade med finmaskigt insektsnät.
  • Undvik växtlighet i direkt anslutning till fasaden.
  • Skaka av, eller borsta av saker som stått ute, i förråd eller garage en längre tid innan du tar in dem såsom kartonger, textilier eller dynor.

Så bekämpar du tvestjärtar:

  • Dammsugning är bästa metoden mot tvestjärtar.

Vill du bli av med skadedjur? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar

Det mest effektiva är att plantera om krukväxterna så att jorden byts ut.

Dagtid föredrar de mörka och fuktiga platser, exempelvis under stenar. Nattetid tittar de gärna fram och kan ta sig in i bostäder.

Nej, tvestjärtar är inte farliga.

En del av dem kan och andra inte, dock är det sällan det händer.

Dammsug eller använd klisterfällor för att samla in tvestjärtar.