Välj att bli uppringd i vår växel så slipper du vänta på din tur, vi ringer upp under dagen och du slipper förlora tid! 0771 122 300

VÄGGLUS ‒ BEKÄMPNING OCH SANERING AV VÄGGLÖSS

Fakta om vägglöss

En vägglus blir 4-5 mm lång och som vuxen är den gul, röd eller mörkbrun men som nymf är den transparent. Med sin platta kropp trycker den sig lätt in i små springor. Livslängden ligger normalt på 6-9 månader men i laboratorium kan den bli upp till 18 månader gammal. Den är en tillfälligt blodsugande parasit som är skygg och nattaktiv. Dess överlevnadsförmåga är otrolig, den kan gå i dvala och leva utan mat i upp till 18 månader. Det är först när en människa kommer i närheten och den känner kroppsvärme och/eller utandningsluft som den attraheras och söker sig fram för att suga blod. Direkt efter att den sugit blod kan/vill den para sig. En vägglushona lägger 2-5 ägg om dagen och det tar ca 7-20 dagar innan de kläcks. Under sin livstid kan en hona lägga 200-500 ägg.

Hur vet man att man har vägglöss?

90 procent av ett vägglusangrepp finns i och runt sängen. Eftersom vägglöss gömmer sig dagtid och i regel endast kommer fram när man sover så kan det vara svårt att få syn på djuren. Det första tecknet på att man har fått hem vägglöss brukar vara bett på kroppen. Det kan även finnas blodfläckar på lakanen. Om vägglusangreppet har pågått en längre tid brukar det finnas spår i form av svarta prickar i hörnen under sängen. I närheten av sängen kan man även hitta ömsade skal från växande vägglöss. Vid extrema vägglusangrepp syns omkringkrypande djur även dagtid.

Bett/utslag av vägglöss

Vägglössens bett påminner till utseendet mycket om vanliga myggbett. De kan dock ge upphov till kraftig klåda. Det är då vägglusens saliv som skapar en allergisk reaktion på den bitna personen.

Hur sprider sig vägglöss?

Vägglöss sprids med våra saker, såsom resväskor, kläder eller möbler men även via transportmedel som till exempel tåg, flyg och bussar.

Att tänka på när man reser

Ställ bagaget hotellrummets badrum medan du letar efter spår av vägglöss. Undersök madrassens sömmar och andra närliggande skrymslen efter små svarta fläckar från vägglössens spillning. Titta under sängen om du kommer åt. Hittar du en vägglus, ta ett foto, visa för hotellpersonalen och be om att omgående få byta rum.

Lägg aldrig väskan på eller under hotellsängen. Placera den istället högt upp och långt borta från sängen, det gäller även skor. Packa inte upp kläder ur resväskan när du bor på hotell. Kläder som du använt lägger du tillbaka i väskan (gärna i en försluten plastpåse). Sprid dem inte i rummet.

Tvätta genast kläder du haft med dig på resan när du kommer hem. Alla textilier som tål det bör tvättas i 60°C. Torktumla dem sedan och/eller använd torkskåp. Vägglöss i samtliga stadier dör vid 55°C. För att vara helt säker bör textilierna behandlas med värme i minst 1 timme. Det som inte kan tvättas kan läggas i en plastpåse i frysen. 1,5 kg behöver frysas i tre dygn i –18°C för att samtliga vägglöss ska dö.

Ta aldrig in en resväska i ditt sovrum efter en resa. Placera den utomhus i ett förråd, på en altan eller på en balkong alternativt förvara den i en plastsäck i din bostad. Misstänker du att du har fått med dig vägglöss rekommenderas värmebehandling av bagaget.

Så undviker du vägglöss:

  • Använd resväskor av hårdplast eller metall och placera dem så långt från sängen som möjligt vid vistelse på hotell eller vandrarhem.
  • Vid hotellvistelse, genomsök rummet efter spår av vägglöss, främst kring sängen.
  • Syna dina varor du köpt på second-hand noga.

Så bekämpar du vägglöss:

  • Fysikalisk sanering i form av kiselgur.
  • Dammsugning, värmebehandling, ånga och frysbehandling är andra metoder att ta till mot vägglöss.
  • Kontakta ett professionellt saneringsföretag.

Observera att ovanstående endast är rådgivande information. Har du avtal eller försäkring via oss framgår det av avtalsdokumenten eller försäkringsbrevet vad som ingår.

Vill du bli av med vägglöss? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar

Vägglöss trivs som bäst i närheten av sin värd, det vill säga oss människor vars blod den livnär sig på. I våra bostäder brukar sovrummet och i synnerhet sängen vara de platser som angrips värst.

Har du drabbats av vägglöss bör du anlita en fackman att sanera. En professionell saneringsfirma har rätt utrustning och kompetens för att få bukt med problemet. Kontakta ditt försäkringsbolag för hjälp då skadedjursaneringar oftast ingår i hemförsäkringen.

Det kan vara svåra att se när de är i början på sin livscykel men i takt med att de växer och blir större går de lättare att se. Det första tecknet på vägglöss brukar vara att man ser avföring från dem i form av små svarta prickar under sängen exempelvis.

Bor man i hyreslägenhet ska man omgående meddela sin hyresvärd för att få hjälp via värdens försäkringsbolag men man ska även meddela sitt eget försäkringsbolag. Som bostadsrättsinnehavare ska man meddela sin förening och bor man i hus är det hemförsäkringsbolaget som ska informeras.

Oftast inleds saneringen med att kiselgur appliceras i de angripna områdena. I svåra fall används även värmebehandling då drabbade rum upphettas till en temperatur som inte vägglössen överlever.

Nej, de är inte farliga men det är obehagligt att drabbas av ett vägglusangrepp.