Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av sidan. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du cookies.

VÄGGLUS ‒ BEKÄMPNING OCH SANERING AV VÄGGLÖSS

En vägglus blir 4-5 mm lång och som vuxen är den gul, röd eller mörkbrun men som nymf är den transparent. Med sin platta kropp trycker den sig lätt in i små springor. Livslängden ligger normalt på 6-9 månader men i laboratorium kan den bli upp till 18 månader gammal. Den är en tillfälligt blodsugande parasit som är skygg och nattaktiv. Dess överlevnadsförmåga är otrolig, den kan gå i dvala och leva utan mat i upp till 18 månader. Det är först när en människa kommer i närheten och den känner kroppsvärme och/eller utandningsluft som den attraheras och söker sig fram för att suga blod. Direkt efter att den sugit blod kan/vill den para sig. En vägglushona lägger 2-5 ägg om dagen och det tar ca 7-20 dagar innan de kläcks. Under sin livstid kan en hona lägga 200-500 ägg. Vägglössen sprids vanligen via föremål såsom resväskor eller kläder. De lämnar efter sig små svarta fläckar samt blodfläckar och skalbitar.

Så undviker du vägglöss:

  • Använd resväskor av hårdplast eller metall. Placera resväskor så långt från hotellsängen som möjligt och packa inte upp väskorna under resan utan låt allt ligga kvar tills du kommer hem. Vid hemkomst efter resa, packa upp metodiskt och tvätta allt om möjligt i minst 60 grader.
  • Vid hotellvistelse, genomsök rummet efter spår av vägglöss, främst kring sängen.
  • Syna dina varor du köpt på second-hand noga.

Så bekämpar du vägglöss:

  • Fysikalisk sanering i form av kiselgur.
  • Dammsugning, värmebehandling, ånga och frysbehandling är andra metoder att ta till mot vägglöss.
  • Kontakta ett professionellt saneringsföretag.

Vill du bli av med vägglöss? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar

Vägglöss trivs som bäst i närheten av sin värd, det vill säga oss människor vars blod den livnär sig på. I våra bostäder brukar sovrummet och i synnerhet sängen vara de platser som angrips värst.

Har du drabbats av vägglöss bör du anlita en fackman att sanera. En professionell saneringsfirma har rätt utrustning och kompetens för att få bukt med problemet. Kontakta ditt försäkringsbolag för hjälp då skadedjursaneringar oftast ingår i hemförsäkringen.

Det kan vara svåra att se när de är i början på sin livscykel men i takt med att de växer och blir större går de lättare att se. Det första tecknet på vägglöss brukar vara att man ser avföring från dem i form av små svarta prickar under sängen exempelvis.

Bor man i hyreslägenhet ska man omgående meddela sin hyresvärd för att få hjälp via värdens försäkringsbolag men man ska även meddela sitt eget försäkringsbolag. Som bostadsrättsinnehavare ska man meddela sin förening och bor man i hus är det hemförsäkringsbolaget som ska informeras.

Oftast inleds saneringen med att kiselgur appliceras i de angripna områdena. I svåra fall används även värmebehandling då drabbade rum upphettas till en temperatur som inte vägglössen överlever.