Välj att bli uppringd i vår växel så slipper du vänta på din tur, vi ringer upp under dagen och du slipper förlora tid! 0771 122 300

BLI AV MED SOLDYRKARE

Fakta om soldyrkare

Soldyrkare, även kända som krusbärskvalster, finns över större delen av jordklotet. De är under millimetern i storlek och rödbruna, efter matintag är de dock grönbruna, men det är de långa frambenen som är karaktäristiska för arten. Honorna lägger obefruktade ägg (denna art har inga hanar) under exempelvis bark, där de sedan kläcks under våren. Den lever av näring växter som kaprifol, gräs och andra trädgårdsväxter. Detta näringsintag skadar ibland växterna, det sker genom att tomma, grå växtceller.

Så undviker du soldyrkare:

  • Ordna miljöer som är oattraktiva för soldyrkare genom att anlägga exempelvis en grusgång.
  • Plantera växter som soldyrkare ogillar som till exempel salvia eller rosor.

Så bekämpar du soldyrkare:

  • Det bästa är att sopa bort dem. Oftast är problemen övergående.

Vill du bli av med skadedjur? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar

Soldyrkare är ett litet rött kvalster som lever på olika växtsafter. Ibland kan de bli väldigt många till antalet på varma solbelysta fasader under vår och tidig sommar. De kan även ta sig in i bostäder via fönsterlister eller ventiler med mera.

Nej, de kan dock vara ett skadedjur på krukväxter då de lever av att äta på dessa.

Nej, soldyrkare bits inte.

Normalt försvinner soldyrkare av sig själva när det inte finns något för dem att leva på, till exempel på en solbelyst husvägg. Vid stora återkommande problem kan man försöka borsta bort dem alternativt kontakta oss på 0771–122 300 eller nomor.se för åtgärd.